Arkiv. Foto: SVT

Fazer kan räddas från nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Fazers brödfabrik i Hökmark utanför Lövånger riskerade nedläggning och 60 anställda skulle förlora sitt jobb. Men nu har vändningen kommit – det finns en möjlighet för bageriet att komma undan nedläggningen.

Den möjliga räddningen grundar sig i att fabrikens företagsledning har ställt sig positiva till att sälja hela anläggningen inklusive alla maskiner till en eventuell köpare.

– Alternativet skulle vara att fortsätta att köpa delar av produktionen därifrån, det har man gjort på andra ställen också. Man behåller anläggningen och säljer vidare och får Fazer som kund. Man blir kund till sin gamla anläggning, säger Bengt Ivansson, näringslivschef på Skellefteå kommun.

Bageriet i Lövånger

Efter att Skellefteå kommun anlitade en företagsförmedling för att försöka hitta en köpare av bageriet var det ett flertal intressenter som hörde av sig relativt omgående. Redan när beskedet kom om nedläggningen hörde flera företag av sig berättar Bengt Ivansson.

– Vi är mån om arbetstillfällena, 60 är många i Skellefteå och ännu mer i Lövånger. Produktionen är inte problemet, det är det marknad, distribution och försäljning som är.

”Det är inte kört för bageriet”

Både invånarna i byarna runt omkring bageriet och medarbetarna på arbetsplatsen har protesterat och arbetat hårt för att få ha kvar det lokala bageriet, något som imponerat på kommunen och företagsledningen. Även de eventuella köparna uppges vara imponerade, men vilka de är vill Ivansson inte avslöja innan säljprocessen är avslutad.

– Just nu är det nedläggningshotat, om man inte hittar lösningen med en ägare kommer fabriken att lägga ner, det är Fazers huvudspår. Man ska inte ha för stora förhoppningar, det är mycket som ska passa för att det ska bli en förändring, men nu har en dörr öppnats för att lösa det här.

”Alla dörrar är fortfarande öppna”

När SVT Nyheter Västerbotten når Fazer vill de inte ställa upp på en intervju, men Jörgen Sköld, chef över alla Fazers bagerier i Sverige, skriver i ett mejl att de tillsammans med Skellefteå kommun har en öppen dialog om att finna alternativa lösningar.

– Under tiden de fackliga förhandlingarna pågår är alla dörrar fortfarande öppna, skriver han.

Hur ser förutsättningarna ut för bageriet i framtiden?

Vi vill inte föregå de fackliga förhandlingarna som pågår och väljer därför att inte kommentera detta, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bageriet i Lövånger

Mer i ämnet