Genrebild. Foto: TT

Brottsoffer får rätt till försörjningsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Individ- och familjenämnden I Umeå har beslutat om nya riktlinjer för försörjningsstöd till brottsoffer. Så kallat ideellt skadestånd utfärdat till brottsoffer inte ska ses som en inkomst vid beräkning av försörjningsstöd. – Du ska inte drabbas för att du är fattig, säger Andreas Lundgren (S).

Beslutet innebär att ideellt skadestånd, liksom ideella delar av brottsskadeersättningen eller försäkringsersättning för kränkning, sveda och värk, lyte och men samt brottskadeersättning till barn som bevittnat våld som utbetalas till brottsoffer inte ska räknas som inkomst vid beräkning av försörjningsstöd.

– Du ska inte drabbas för att du är fattig. För personer som inte är beroende av försörjningsstöd har det ideella skadeståndet fungerat som det är tänkt, säger Andreas Lundgren (S), ordförande i individ- och familjenämnden.

För en person som ansökt om försörjningsstöd så har det ideella skadeståndet räknats in som en inkomstkälla vid ansökan. Något som kan ha inneburit avslag.

– Vi menar att alla ska ha samma möjlighet att ta del av skadeståndet. Det är orimligt att det ska vara skillnader beroende på dina förutsättningar i livet, säger Andreas Lundgren (S).

En handfull personer kommer att beröras av förändringen, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.