Efter att patienten ramlade omkull i sitt hem blev hen inlagd på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Foto: SVT

Brutna ben missades av sjukhus i åtta dagar

Uppdaterad
Publicerad

Två frakturer på ett ben och en fot missades i åtta dagar, trots att patienten var inlagd på sjukhus och redan vårdades för en fraktur. Nu lex Maria-anmäls händelsen. 

Patienten fördes till akuten efter att ha ramlat omkull i sitt hem. Efter röntgen konstaterades att höger ben var brutet. En skiktröntgen genomfördes också, den visade att även de vänstra benet och höger fot hade frakturer.

Kunde inte själv förmedla smärtan

Men resultatet av undersökningen uppmärksammades inte förrän efter åtta dagar senare, skriver Region Västerbotten som anmält händelsen enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

– Det var en läkare som skrev en remiss och sedan gick hem, den som sedan tog emot patienten noterade inte vad som stod i svaret av undersökningen, säger Sofie Jacobsson.

En orsak till att frakturerna upptäcktes så sent var också att patienten själv inte förmedlade smärta från de missade frakturerna.

– Det var flera frakturer och det som var mest akut blev omhändertaget enligt konstens alla regler. Men man förbisåg de andra, säger chefsläkare Sofie Jacobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.