• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

En björn ska ha bajsat ned en buss vid en trafikolycka i Dikanäs under lördagskvällen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Buss körde på björn – blev nedbajsad

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagskvällen kom det in ett larm om en trafikolycka i Dikanäs i Vilhelmina, där en buss ska ha kört på en björn. Men enligt bussbolagets vd är det inte riktigt hela historien.

Olyckan inträffade på väg 1093 cirka en halvmil utanför Dikanäs. Enligt Dikanäs buss och taxi AB:s vd Kenneth Andersson är det oklart om bussen faktiskt tagit i rovdjuret.

– Det är inga skador på bussen, men däremot har han lämnat lite skit på spoilern.

Hur kommer det sig att den hann bajsa på bussen?

– Jo, men de aktiverar ju sig lite sådär och den kan nog redan ha varit i full färd med att bajsa. Jag vet inte varför en björn ska stå kvar på vägen annars när den hör att bussen kommer.

Mötte björnen i skogen nyligen

Det som talar för att den inte ska ha skadats särskilt allvarligt är att den satte av i full fart snett ut från vägen precis efter att bussen kom. Enligt Andersson är bussföraren en erfaren jägare och stötte själv ihop med björnen, som är medelstor, häromveckan.

– Han var ute i skogen och på väg hem när han och björnen hamnade inom 40 meter och bara stirrade på varandra. Efter ett tag sade han att: ”men ska du verkligen stå här?” varpå björnen sprang iväg med en gång.

Rovdjursutbildade jägare satts in eftersöka björnen och fann den senare på söndagen så pass svårt skadad att man fick avliva den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.