Foto: SVT

Bussbolaget undanhöll krislån – anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Det hyllade elbussföretaget Hybricon är ifrågasatt. Aktiekursen har rasat med över 70 procent och nu hotas företaget av vite efter ifrågasatta aktieaffärer mellan bolaget och huvudägarna.

Hybricon i Holmsund är börsnoterade på Aktietorget och placerades nyligen på deras så kallade observationslista, bland annat på grund av ifrågasatta aktieaffärer mellan Hybricon och bolagets huvudägare.

Bakgrunden är att bolaget förra året lånade runt tio miljoner kronor av den största ägaren för att klara av att driva företaget vidare. Men även dåvarande vd:n Jonas Hansson lånade ut närmare en halv miljon till Hybricon.

Lånen skulle sedan betalas tillbaka med aktier i företaget. Men blivande aktieägare fick inte information om alla lån.

– Det är ju självklart allvarligt. Den informationen ska man ju gå ut med, säger Christina Ploom, som är chef över marknadsövervakningen på Aktietorget.

Varför ska man gå ut med den informationen, varför är det allvarligt att man inte gjorde det?

– Ja, för att det är grunden. För att investeraren ska fatta ett investeringsbeslut så måste man förstå bolagets finansiella ställning, förklarar Christina Ploom.

Bara få kände till affärerna

Det var bara några få personer i Hybricons ledning som kände till dessa affärer. Bland annat styrelsen, men den byttes ut i våras och den dåvarande vd:n Jonas Hansson lämnade företaget i somras. Han kan inte förklara varför man inte berättade om alla lån.

– Det var bara ett misstag. Skulle vi gjort om det skulle vi självklart ha meddelat det, säger Jonas Hansson till SVT.

Men ni lånade ju pengar gång på gång. Var det ett misstag varje gång att ni inte informerade?

– Om man säger så här. Det är ju ganska vanligt att man förändrar en kredit i bolaget. Och jag tror inte man pressmeddelar varje gång man justerar en kredit.

Kan tvingas betala

Även företagets ekonomichef kände till lånen, men han vill inte svara på frågor från SVT.

Nu kommer Hybricon bli anmält till Aktietorgets diciplinkommittén och bolaget kan tvingas att betala vite för det som hände under förra vintern. Dessutom har företaget återigen ekonomiska bekymmer eftersom det inte har fått några fler beställningar på bussar.

Nu måste aktieägarna gå in med mer pengar i holmsundsföretaget för att det ska överleva.

– Det är negativt för förtroendet att man till exempel hamnar på obs-listan. Så det gäller att vi kan svara på frågorna och jobba oss ur situationen. Det är ju så att vinna förtroende tar alltid lång tid. Men att förlora förtroende kan gå jättesnabbt, säger företaget nya vd Fredrik Jonsson.

SVT har sökt flera av huvudägarna i Hybricon. Leif Danielsson säger att han inte har något att göra med hur företaget styrs. Joakim Larsson som också är storägare vill inte uttala sig och förre styrelseordföranden och ägaren Mikael Hedlund har inte gått att nå trots att vi sökt honom i flera veckor.

Vet du mer om turerna kring Hybricon?

Mejla reportern: per-anders.fredriksson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.