Göran Sandberg i Umeå har i dagarna utnämnts till hedersmedlem i Svenska Kiltsällskapet för sitt kjolbärande på jobbet som busschaufför. Foto: Privat/TT

Kiltsällskap utser busschauffören Göran till hedersmedlem

Uppdaterad
Publicerad

Kjolprotesterna i Umeå har gett eko runt om i Sverige. Nu har den kjolbärande busschauffören Göran Sandberg utnämnts till hedersmedlem i Svenska Kiltsällskapet.

Efter protesterna mot bussbolaget Transdevs shortsförbud har chauffören Göran Sandberg konsekvent valt att ha kjol under varma dagar i bussen. Kjolen har han lånat av en kollega eftersom manliga busschaufförer inte får beställa kjolar själv. Kampen har uppmärksammats runt om i landet, bland annat genom en DO-anmälan av en annan chaufför, och nu har nyheten nått Svenska Kiltsällskapet som utsett Göran till hedersmedlem i ett uttalande:

”En av Svenska Kiltsällskapets grundpelare är övertygelsen om att en bit tyg, oavsett var på kroppen den bärs, aldrig får ligga till grund för diskriminering eller kränkningar om de så handlar om kön, sexualitet, religion eller politik. Vi i Svenska Kiltsällskapet står därmed upp för Göran Sandberg”, skriver sällskapet på sin officiella Facebooksida.

LÄS MER: Här stöttar kollegorna Göran – bär kjol i protest

Göran Sandberg berättar att han blev väldigt hedrad när de kontaktade honom.

– Jag tycker det är kul med folk som vågar vara sig själva och ha på sig de kläder de vill ha utan att använda sig av konventioner, säger Göran som berättar att sällskapets ordförande senare i sommar kommer resa upp till Umeå och överlämna en kilt till Göran med en ceremoni.

Jobbkjol eller kilt är väl lite skilda världar på ett sätt?

– Jag är varken kjol- eller kiltexpert så jag kan inte se skillnaden. Det jag ser är att kilten är veckad på ett annat sätt än en arbetskjol på jobbet, så den kanske egentligen är lite mer praktisk på så sätt, men tyvärr är det inte en del av uniformen. En kollega hade tänkt använda kilt på jobbet som stöd, men han får bära den på fritiden helt enkelt.

Anordnar kiltfest

Flera av Görans vänner äger också kiltar, och nu blir både kompisgänget och Svenska Kiltsällskapet en kiltbärare rikare.

– Så när de lämnat över kilten så får jag ta och anordna en kiltfest då jag och mina vänner får fira tillsammans, så den kommer inte ligga oanvänd!

Här finns Svenska Kiltsällskapets uttalande på Facebook att läsa i sin helhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kjolprotest mot bussbolag

Mer i ämnet