Kollegorna Kent Hällgren, Said Bahram och Sony Singh stöttar busschauffören Göran Sandberg i kampen för att få ha kortbyxor på jobbet. Nu bär de kjol i protest. Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kollegorna stöttar Göran – fler busschaufförer kör i kjol

Uppdaterad
Publicerad

Göran har fortsatt bära kjol när han kör buss eftersom arbetsgivaren fortfarande säger nej till shorts. Nu får han stöttning från sina chaufförskollegor som också bär kjol i protest mot shortsförbudet.

Busschauffören Göran Sandberg på bussbolaget Transdev har velat bära shorts under varma dagar på jobbet. Men det har arbetsgivaren vägrat. När Göran däremot fick låna en uniformskjol av en kvinnlig kollega fick han grönt ljus – trots att det inte är möjligt för manliga anställda att beställa kjolar på företagets webbshop för arbetskläder.

Göran har fortsatt att köra buss i kjol när temperaturerna varit hettande, och nu har flera kollegor slutit upp i protesten.

– Jag har fått så otroligt mycket stöd av mina kollegor. Flera av dem har sagt att de är villig att hjälpa till och bära kjol, men det är lite svår att få tag i eftersom vi tvingas låna från kvinnliga kollegor. Alla kjolar har inte den bästa passformen för dem, men de kämpar på ändå, berättar Göran.

LÄS MER: Transdev vänder inte: ”Ni får kalla oss traditionella”

Startar namninsamling för hela landet

Helst av allt vill han och kollegorna bära shorts, men eftersom man fått nej från Transdevs ledning så har flera chaufförer nu startat en namninsamling som går under parollen ”Vi vill kunna välja shorts till uniformen”. Även kvinnliga medarbetare skulle helst vilja shorts än kjol, berättar Göran.

Transdev och Göran har enbart haft kontakt i frågan en gång, då erbjöd hans arbetsgivare honom tunna kostymbyxor.

– Men de har också hävdat att problemet bara finns i Umeå, så vi kommer skicka ut ett meddelande till de andra trafikområdena för att starta namninsamlingar för att visa att problemet inte bara finns i Umeå, säger han.

”Varför förvägrar de oss att beställa kjol då?”

Efter att han började använda kjol i slutet av juni har responsen från hans kollegor enbart varit positiva, och nu slutar alltså flera chaufförer upp i kjolprotesten.

– De tycker det är bra att det sätts fokus på frågan. Men vad det här handlar om egentligen är ju att företaget inte har brytt sig om vad vi förare får ha för uniform.

En kollega gick in till en klädesansvarig på bolaget och bad om att få beställa en kjol, men nekades.

– Om de nu säger att det är okej att vi har kjol, varför förvägrar de oss att beställa kjol då?

Väder eller shorts enda alternativen

Nu är det två saker som Göran menar kan hindra honom från att bära kjol:

– Antingen att vi får tillgång till kortbyxor, eller att det blir för kallt. Nu går jag på semester snart, men under tiden kommer flera kollegor att ha kjol på sig.

Har du något hopp om att få gehör från ledningen?

– Ja, jag har ständigt hopp om det. Jag har sagt till dem att jag inte kommer sluta ha kjol på mig förrän jag fått möjlighet till någon annan typ av luftigt klädesplagg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kjolprotest mot bussbolag

Mer i ämnet