Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Som mörka skuggor tvingas ungdomarna vänta på bussen som inte ser dem. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Busschaufförerna ser inte Viktor sedan gatlysena släcktes

Uppdaterad
Publicerad

Genom byn Övre Bäck har E4 varit svart hela vintern. Gatlysena släcktes och bussen som ska ta Viktor Melander de tre milen till gymnasieskolan i Skellefteå ser honom bara ibland. – Jag brukar vispa med ficklampan på telefonen som en tok, men chauffören ser mig inte, säger han.

I samband med en genomgång av gamla belysningsanläggningar släcktes den i Övre Bäck på grund av att kommunen ansåg den vara en säkerhetsfara.

– Nu när det är mörkt ser inte bussen mig, konstaterar Viktor Melander.

Trött på att det ska vara ett lotteri varje morgon att ta sig till skolan har Viktor börjat lifta med sin mamma som jobbar i staden när hennes jobbtider passar.

Skellefteå Buss är ett av bussbolagen som trafikerar sträckan.

– Nog borde han komma med om han viftar ordentligt. Men det är klart att vi ser honom bättre om det sitter en lampa på platsen, säger trafikplanerare Erik Sjöström.

För glest befolkat

När kommunen återigen ska ta ställning till nya belysningsregler är E4 sträckan genom Övre Bäck en av flera områden som helt kan bli av med belysningen. 

Att byta ut lysena där är extra komplicerat eftersom Trafikverket äger vägen och kommunen inte kan utföra arbeten där hur som helst.

Det bor egentligen för få i byn för att Trafikverket som ska sätta upp egna lysen. Men trafiken per dygn är nästan tillräckligt tät för att de ändå skulle kunna göra det. Att vägen ska breddas inom några år komplicerar frågan ytterligare.

– Om kommunen tar bort sina lysen är det kanske sannolikt att Trafikverket kan bygga egna lysen där, resonerar verksamhetschefen för belysning i Skellefteå, Anders Saadio.

– Men vi ska se om det ändå inte går att få igång några lampor vid busshållplatserna, fortsätter han.

Krav från bybor

Övre Bäcksborna har träffat kommunen och ska tycka till  om nya belysningsregler senast den 29 februari. Kravet från byborna är bland annat att åtminstone vägkorsningar ska lysas upp.

Viktor Melander hoppas på ljusare tider.

– Nu när det börjar bli vår ser bussarna mig igen. Men vi får väl se hur det blir nästa vinter, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer