Foto: SVT

Upprört kring gatlysen i Skellefteås byar

Publicerad

Nästa vecka är deadline för byar som ska tycka till om nya belysningsregler i Skellefteå. Ett par hundra åsikter har redan kommit in.

Kring ett dussin byar utanför Skellefteå har så gamla och dåliga gatlysen att de behöver åtgärdas omedelbart.

På en del platser är de redan släckta av säkerhetskäl.

De byarna har politiker och tjänstemän nyligen besökt och visat sina förslag var och hur det ska lysa i framtiden.

– Det diskussionsunderlaget var ganska beskt för byborna, men det gjorde jag för att få in så mycket synpunkter som möjligt, säger kommunens verksamhetschef för belysning, Anders Saadio.

Hundratals mejl

Byborna ser ut att ha tagit honom på orden för ett par hundra mejl har ramlat in sedan dess. Deadline för att tycka till är den 29 februari.

Efter turnén i byarna har Samhällsbyggnadsnämnden också backat och vill vänta med att besluta nya belysningsregler till slutet av året.

Ett av dem som mejlat är ordförande i Skellefteå byautvecklingsråd, Björn Lundmark,  som också fått många upprörda samtal efter mötena.

– Det är klokt att skjuta fram det. Man ska inte ta så snabba beslut när det gäller en sådan stor grej för oss som bor utanför centrum.

Många frågetecken

Just nu finns förslag, med många frågetecken och får klara svar.

Ska till exempel kommunen stå för belysningen på enskilda vägar som i byn Burmoran?

Ska kommunen lysa upp Trafikverkets vägar i Långviken och Övre Bäck?

Anders Saadio kan idag inte lova att alla 11 000 ljuspunkter som finns utanför staden får vara kvar.

– Jag tror inte alla kommer att bli nöjda, men förhoppningsvis kan politikerna få en förståelse för vad som är en rimlig nivå på belysningen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.