Efter 25 år säljer Marie Svensson sin affär i Malgovik, Vilhelmina. Foto: SVT

Butikskedjan och banken för snåla

Uppdaterad
Publicerad

Västerbottensnytt fortsätter granska situationen för småhandlarna i inlandet. I Malgovik säljer nu Marie Svensson affären efter 25 år.

De som bor i glesbygd måste känna ansvar och vara köptrogna sin affär. Det säger Marie Svensson som efter 25 år nu väljer att sälja sin affär i Malgovik, Vilhelmina.

– De finns de som är riktigt köptrogna men det finns också de som bara köper sin mjölk i min butik. Det är de personerna som bara stödhandlar som måste tänka om för att få ha sin affär, säger Marie Svensson som driver butik i Malgovik utanför Vilhelmina.

Höga krav

Affären i Malgovik går bra men Marie Svensson har nu andra planer. Hon är kritisk till ICA som har för höga omsättningskrav och som inte stöttar de små affärerna i glesbygd. Hon är också kritisk till bankerna som har en alltfär snål inställning till de som vill driva verksamhet i glesbygd.

– Bankerna ska oftast ha för hög kontantinsats innan de beviljar lån och då är det inte många som fixar att dra igång en verksamhet, säger Marie Svensson.

Var med och diskutera

Är det rätt av de stora kedjorna att ha samma vinstkrav på små butiker i gelsbygden som på större snabbköp? Hur ska man få lanthandeln att gå runt? Kommentera på vår facebooksida eller skicka ett mejl till vbnytt@svt.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.