Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad snöplogningsupproret handlar om Foto: SVT

Bybor rasar mot regler kring snöplogning: ”Åt helsike”

Uppdaterad
Publicerad

Byborna som bor längs de enskilda vägarna i Vojmådalen i Vilhelmina kommun rasar nu mot Trafikverkets hårdare kontroll av entreprenörerna som sköter snöplogningen. Om de inte hinner ploga inom utsatt tid riskerar de vite med upp till 20 000 kronor.
– Det är helt enkelt åt helsike, säger Hasse Hansson från byn Matsdal.

Trafikverkets nya regler gör att vissa entreprenörerna inte kan sköta de enskilda vägarna samtidigt som de plogar de allmänna vägarna. Detta innebär att det kan bli mer än dubbelt så dyrt för de enskilda vägföreningarna.

– Vi kommer bara ha råd med att ploga en gång i veckan. Det finns gamla och sjuka som har hemhjälp men som inte kommer att få den hjälp de behöver då hemtjänsten inte kommer fram, säger Hasse Hansson från Matsdal.

Startat namninsamling

Så här ser det ut på flera platser över hela norra Sverige och byborna i Vojmådalen är beredda att ta strid för en återgång till det gamla systemet.Gunnevi Näslund från byn Grönfjäll har startat en namninsamling och fått in över 560 namnunderskrifter via internet i protest mot att Trafikverket infört de hårdare reglerna.

– Vi vill ha en återgång till den gamla plogsvängen då entreprenörerna kunde ploga de allmänna och särskilda vägarna samtidigt för det finns inget hinder för det. Nu blir det istället miljöovänligt och fruktansvärt dyrt då plogbilarna måste köra samma sväng flera gånger utan anledning, säger Gunnevi Näslund som själv varit plogbilschaufför.

”Bara att beklaga”

Det är NCC Road Services som har haft huvudentreprenaden i flera av de aktuella områdena.

– Ja, det här är bara att beklaga men vi klarar inte att köra som förut då Trafikverket skärpt kontrollen av det arbete som vi utför. Det här drabbar de enskilda vägföreningarna och det är bara att beklaga att de hamnar i kläm, säger Pelle Kriström som är produktionschef vid NCC Road Services.

Men Trafikverket menar att de hårdare kontrollerna bara är ett sätt att säkerställa att skattebetalarna får det som de betalar för.

– Men jag förstår att det blir dyrare för de enskilda vägföreningarna men det kan vara så att de tidigare fått sin plogning för billigt, säger Håkan Äijä som är underhållschef vid Trafikverket i Luleå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer