Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingången till sommarkollots matsal är igenvuxen. Se hur kollot i Burvik förfallit sedan barnen försvann. Foto: Pia Sjögren/SVT

Byborna tar över det övergivna kollot i Burvik

Publicerad

Sommarkollot i Burvik var det största i Norrland. Sedan kommunen övergav det har byggnader förfallit och området vuxit igen. Men nu ska byborna ta över stora delar från kommunen och väcka liv i området igen.

– Naturen tog över ganska snabbt, och nu får vi försöka göra det bästa av situationen, säger Burviksbon Hasse Karlsson.

Byborna i Burvik har i mer än ett årtionde försökt få ta över kommunens gamla kollo. Men först nu är en överenskommelse nära där kommunen överlåter delar av marken och en del byggnader till byn.

– Det är en nyckelfaktor att de vill utveckla platsen som ett besöksmål, säger Patrik Larsen, mark- och exploateringschef på Skellefteå kommun.

Sveriges övergivna platser

Slitna lokaler övergavs

Kollot som byggdes redan på slutet av 30-talet övergavs efter dryga 70 år eftersom byggnaderna blivit gamla, slitna och svåra att värma upp.

Kommunens ambition var att hitta någon entreprenör som kunde ta över kolloområdet, men de lyckades inte med det. Nu ska byn ta en del – resten kan styckas av som stugtomter.

– Jag tror att båda parter är ganska nöjda nu, säger säger Patrik Larsen.

I klippet kan du se hur kollot förfallit sedan barnen försvann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges övergivna platser

Mer i ämnet