Hör platschefen och projektledaren om vilka utmaningar de står inför tills dess att bron ska vara klar. Foto: SVT

Bygget av Västra länken-bron i Umeå igång efter rasolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra årets rasolycka av Västra länken-bron i Umeå har det fysiska bygget stått stilla. Nu har Trafikverket återupptagit byggnationen på nytt.

– Planen är att bron ska vara körklar under sena 2022, men det kan bli tight om tid, säger Gerhard Barrestål, projektledare Trafikverket.

Om allt gått enligt Trafikverkets plan skulle bron vara klar nu men efter rasolyckan hösten 2020 blev bygget försenat. Trots olyckan har Trafikverket fortsatt sitt arbete med planering som nu pågått under drygt ett års tid.

– Arbetet har inte stått stilla utan vi har jobbat med projektering och det känns bra att vi äntligen har kommit igång med bygget av de tillfälliga tornen, säger Magnus Alskog, platschef GRK.

Västra länken

”Körbar 2022”

Det nya beskedet är att bron ska vara körbar i slutet av 2022 men det kan bli tight om tid.

– Vi har en bro som går i en kurva där vi ska lyfta balkar i detta läge. Det är ett långsamt arbete och det är lite osäkert hur skadad den är vid stödet, vilket kan påverka arbetet eventuellt, säger Magnus Alskog.

Hör utmaningarna med arbetet i videon ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västra länken

Mer i ämnet