Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan barackerna bli mer permanenta – hör byggchefen Fredrik Andersson. Foto: SVT

Byggföretag i Skellefteå om byggstoppet: ”Läget är fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

När byggandet av permanenta bostäder i Skellefteå har bromsat in så skissar byggföretagen istället på fler baracklösningar.

– Det är den vägen vi måste gå. Det är billigt och går snabbt, säger Fredrik Andersson, koncernchef för Contractor i Skellefteå.

Enligt honom bor cirka 2 500 personer i barackboende i Skellefteå idag. Fredrik Andersson menar att enklare baracker går att bygga om till bättre och mer permanent boende senare.

– Läget är fruktansvärt. Det startas inget nytt byggande. Vi bygger bara färdigt det som redan pågår. Om ett år är det totalstopp på allt byggande, säger han och befarar att det illegala boendet kommer att öka om inte något görs.

”Privata byggandet dött”

Enligt Fredrik Andersson måste räntan börja sänkas och det kraftigt för att byggandet skall komma igång igen. Skebo, det kommunala bostadsbolaget i Skellefteå, kommer att få ta ett stort ansvar, menar Andersson.

– Skebo kommer att bli de enda som bygger i Skellefteå under de närmaste åren. Idag är det privata byggandet helt dött i Skellefteå, säger han.

– Dessutom anställer Northvolt 100-125 personer i månaden. Var skall de bo? Jag vet inte. Läget är mycket allvarligt, säger Fredrik Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.