Foto: SVT

Friluftsmuseet skriker efter underhåll

Uppdaterad
Publicerad

Friluftsmuseet på Gammlia i Umeå är i stort behov av underhåll. Byggnadsvårdare Jimmy Korpenwinge visar SVT:s reporter hur timret i en av byggnaderna håller på att falla sönder och samman.

– Det är stora myror som varit till angrepp och även fuktskador, säger Jimmy Korpenwinge.

År 2021 firar Västerbotten museum hundra år, men det finns ett problem. De 39 byggnaderna på museets utomhusdel, det så kallade friluftsmuseet, behöver omtanke.

– Det är nog 38 av 39 byggnader som är i mer eller mindre behov av underhåll, säger museets vd Ulrica Grubbström.

Materiellt och imateriellt kulturarv

Soldattorpet som är från början av 1800-talet är en av byggnaderna som står avspärrad. Byggnadsvårdare Jimmy Korpenwinge demonstrerar behovet av renovering genom att plocka isär bitar från det spröda timret.

– Det här är en ren och hård stock annars, men nu kan jag plocka isär den med händerna, säger han.

Underhållet tar tid då traditionella tekniker, metoder och verktyg används. För att bevara det immateriella kulturarvet används verktyg som yxa, såg och stämjärn.

Säkerhetsrisk för besökarna

De dåliga golven och svårtillgängliga miljöerna har gjort att museet behövt stänga delar för att det ska vara säkert för besökarna.

Varför är det viktigt att bevara byggnaderna?

– För att det är ett kulturarv som hjälper till att berätta historian i Västerbotten och dra paralleller till samtiden och det som händer i dag, säger vd Ulrica Grubbström.

Kommer ni hinna få bukt med allt underhåll innan 100-års jubileet?

– Oj, vi är morska och säger att vi satsar på en hundraåring i topptrim. Vi jobbar med en långsiktig underhållsplan, att prioritera akuta åtgärder, säger hon.

Flera museer drabbade

Mats Persson är generalsekreterare på Sveriges museer och han förklarar att problemet är vanligt på flera håll i landet.

– Det finns byggnader där det behövs åtgärder här och nu. I grunden handlar det om att vi har en finansiering som inte håller. Det är en utmaning för anslagsgivare att ta sitt ansvar. Att hitta en modell där vi har en stabil och långsiktig finansiering i basen, säger Persson.

I augusti i år kommer en ny museilag att införas som talar om museerna som kunskap och bildningsinstitution.

– Vi välkomnar lagen, men det signalerar att det här kräver finansiering. Det är inte gratis, avslutar Persson.

De svenska museerna har ungefär ungefär 26,5 miljoner besök årligen, enligt myndighet på kulturanalys. En mätning från SIFO visar att 8 av 10 gör ett besök på ett museum under semestern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.