Facket larmar: Takskottare saknar utbildning och sele (OBS! På denna bild följer takskottarna reglerna) Foto: SVT

Facket larmar: Takskottare saknar utbildning och sele

Uppdaterad
Publicerad

Takskottningsbranschen går för högtryck just nu i norra Sverige. Men fackförbundet Byggnads i Västerbotten larmar om att det finns oseriösa aktörer där de anställda inte har samma erfarenhet av att röja tak. 

– Det är ett riskfyllt arbete och kräver stor medvetenhet och här har arbetsgivaren ett extra stort ansvar, säger Anders Morin som är huvudskyddsombud.

Fackförbundet Byggnads i Västerbotten tittar på hur takskottningen följer de föreskrifter som finns. 

– Anlitar man en plåtslagarfirma kan man känna sig mer säker, de har kunskapen och ska utbilda sin personal. säger Anders Morin som är huvudskyddsombud. 

Tak är olika och den som har ansvar för takskottningen ska göra en besiktning och riskbedömning inför arbetet med att röja snö på taket. 

– Det kan ibland också behöva finnas någon som står och vaktar så inte folk får snöklumpar i huvudet, säger Anders Morin.

Stor efterfrågan lockar lycksökare

Han menar att det finns lycksökare i branschen och har sett att Västerbotten på senare tid fått en del företag som inte alls samma erfarenhet av att röja tak. 

– Det är ett riskfyllt arbete och kräver stor medvetenhet och här har arbetsgivaren ett extra stort ansvar. 

Anders Morin kommenterar inte fallolyckan på Ersboda från förra veckan. Den olyckan utreds fortfarande. 

– Där vet jag inte tillräckligt mycket för att uttala mig, säger han. 

Hör mer från skyddsombudet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.