”Det behövs hundratals snöskottare just nu” Foto: Jan Färingö

Stor brist på takskottare: ”Skriker efter folk”

Publicerad

De stora mängderna snö som kommit de senaste veckorna i norra Sverige har lett till att flera tak har rasat in. Företag som arbetar med att skotta tak skriker just nu efter folk. Men det är svårt att hitta personal. 

– Det ringer i telefonen hela tiden. Alla ska ha skottat nu, säger Johan Vestin, som jobbar på ett företag som skottar tak i Umeå.

Flera tak har rasat in i länet och andra byggnader har fått stänga på grund av rasrisk. En av dem är Elofssonhallen i Röbäck. Föreningen försökte under måndagen få tag på takskottare men gick bet – eftersom alla var upptagna på annat håll.  

Företagen i Umeå som jobbar med snöskottning vittnar om ett oerhört hårt tryck just nu efter det senaste snöovädret. Och det är svårt att få tag på personal.

– Det är en hård marknad och väldigt många tak som behöver skottas. Det är svårt att hitta folk, säger Johan Vestin, som jobbar på ett företag som skottar tak i Umeå.

”Hårt att skotta tak en hel dag”

Det är dessutom säkerhetskrav för att vistas på taken, vilket ställer krav på de som anställs.

– Det är inte bara att ta fram takskottare. Utan det måste finnas behörig personal med rätt säkerhetsutbildning som kan ta hand alla. Det går inte att slänga upp 20 nya personer på ett tak, säger Johan Vestin och fortsätter:

– Det är också hårt att skotta tak en hel dag, det vet alla som har varit ute och skottat en timme på gården. Har man inte bra fysik innan så får man det i alla fall, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.