Bron begravd – nu söks nya vägar

Uppdaterad
Publicerad

Folkomröstningens nej blev en chock för Skellefteå kommuns planeringschef. Inget alternativ finns klart.

Skellefteborna sa nej till centrumbron. Men nej-sidan hade inget färdigt alternativ som ska lösa stadens trafikproblem. Och för kommunens tjänstemän kom folkomröstningens besked som en chock.

– Det var som att få stryk av Vitryssland i ishockey. Sånt händer inte, men det hände, säger kommunens planeringschef  Lars Hedqvist.

Centrumbron i Skellefteå

Målade in sig i ett hörn

Nu ska folkets nej följas och kommunen måste därför tänka om i den trafik- och centrumplanering som haft centrumbron som en given faktor i flera decennier. 

– Vi var helt inställda på att centrumbron skulle byggas och planerade därefter. Men vi målade in oss i ett hörn, konstaterar Lars Hedqvist efter den omtumlande folkomröstningen.

Nu görs ett omtag med all planering vad gäller centrum, trafik och miljö. Ett omfattande arbete väntar.

Broplaneringen avbryts

All vidare planering av bron avbryts och nya överläggningar ska inledas med Trafikverket för att få till stånd en helhetslösning för all slags trafik och miljön. Allra sämst är luften i korsningen mellan E4 och Kanalgatorna.

– Det här är stans värsta korsning, och en av de värsta korsningarna längs hela norrlandskusten, bekräftar Lars Hedqvist.

Medan vi samtalar kommer en personbil körandes mot körriktningen på södra Kanalgatan. Att hitta rätt i korsningen E4-Kanalgatan kan definitivt ha sina problem.

Tittar på gamla och nya lägen

Trafikplaneringsproffsen ansåg att centrumbron var bästa lösningen. Nu begravs den brotanken, men gamla idéer kan bli aktuella igen.

– Givetvis går det att bygga nya broar i gamla lägen och vi måste titta på orörda områden också. Men det här arbetet kommer att ta ett halvår, minst, säger planeringschefen Lars Hedqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Centrumbron i Skellefteå

Mer i ämnet