Foto: SVT.

Folkomröstning kan bli värdelös

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteåbornas nej i folkomröstningen spelar ingen roll för Mark- och miljööverdomstolen. Det finns inga rättsliga hinder finns för kommunens plan.

Mark- och miljööverdomstolen ger Skellefteå kommun rätt: Centrumbron får vara kvar i detaljplanen. Att medborgarna sa nej till bron i en folkomröstning spelar ingen roll. Kommunens deltaljplan står fast. Och domen får inte överklagas.   

Ilkka Saarinen var den sakägare som överklagade kommunens detaljplan, med den omstridda centrumbron, ända upp i högsta instans. Efter två års väntan kom domen. Överklagandet avslås.

– Klart att jag är ledsen, men jag måste ju acceptera att jag förlorat, säger Ilkka Saarinen.

Kan byggas om kommunen vill

Kommunens plan står alltså fast. Att medborgarna sa nej i en folkomröstning spelar ingen roll för marköverdomstolen. Så centrumbron får byggas om kommunen så vill.

Hur länge räcker ett utslag i en rådgivande folkomröstning?

Tills man gör en annan bedömning, svarar kommunalrådet Lorents Burman (S).

Och Miljööverdomstolens dom kan inte överklagas.

– Så är det. Men det finns också en politisk och moralisk aspekt i frågan. Vi inom oppositionen kommer att följa utslaget i folkomröstningen och vi hoppas att Socialdemokraterna gör det också, säger oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M).

Vill att folkomröstningen respekteras

Detaljplanen som nu spikats i högsta instans reserverar plats för en anslutningsväg till bron på södra sidan Skellefteälven. Den nya vägen kan gå genom hästhagen mellan Sunnanå kyrkogård och vad som är återstår av Ilkka Saarinens Karlgård. 

Hur länge tror du att politikerna respekterar folkomröstningen?

– Jag hoppas att de gör det inom överskådlig tid, säger Ilkka Saarinen.                           

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.