Foto: SVT

Efter centrumbron – nytt trafikförslag i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

När Skellefteåborna sa nej till centrumbron i maj 2014 insåg också Socialdemokraterna att det inte var någon lösning. Nu föreslår oppositionen en trafikled väster om stan med en ny bro.

Det är 1,5 år sedan det röstades om centrumbron i Skellefteå. Majoriteten av Skellefteåborna var negativa till en centrumbro, därför blev den inte av. Det finns fortfarande ingen plan för hur trafikproblemen i centrala Skellefteå ska lösas. Nu vill oppositionen bygga en bro i utkanten av stan och de vill att en förstudie av Trafikverket ska inledas.

– Vi tror att det finns en poäng i att både se till att bygga östra leden och västra leden, för då åstadkommer vi en ringled runt hela Skellefteå, vilket kan driva ut genomfartstrafik som inte ska till centrum, säger Andreas Löwenhöök (M) oppositionsråd i Skellefteå.

Centrumbron i Skellefteå

S ser problem

Socialdemokraterna tycker inte att en led väster om stan löser trafikproblemen i centrum.

– Där är det en flytt av E4 som Trafikverket naturligtvis ser som väldigt viktig, men också naturligtvis trafiken i öst-västlig riktning i Skellefteå centrum, säger Skellefteås kommunalråd Lorents Burman (S).

Svårt släppa centrumbro

Centrumplanen över Skellefteås trafik har överklagats och ligger just nu på Mark- och miljööverdomstolens bord. Därför menar Skellefteås kommunalråd att frågan inte alls är något för politikerna att fundera över. Själv har han ändå svårt att släppa idén om en bro över älven i centrala stan.

– Bron som sådan, en centrumbro, är i allra högsta grad en diskussionsfråga hos allmänheten. Man kan säga att diskussionen egentligen har ökat betydligt sedan bro-omröstningen. Idag finns det många som anser att vi behöver lösa centrumtrafiken, genom att avlasta med en centrumbro, säger Lorents Burman (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Centrumbron i Skellefteå

Mer i ämnet