• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Hör Charlotta Hedberg om varför hon valt att forska om just downshifting i klippet ovan. Foto: Julia Hedlund, SVT

Hon ska forska om att välja bort ekorrhjulet

Uppdaterad
Publicerad

Att välja bort konsumtion och att prioritera fritid framför pengar är något många funderar på. Vid Umeå universitet ska ett forskningsprojekt dra igång om så kallad downshifting och frivillig enkelhet.

– En del väljer att jobba mindre och börjar odla, utvecklar en egen verksamhet eller för få mer tid för sina barn, säger Charlotta Hedberg, docent och lektor kulturgeografi.

Projektet kommer Charlotta Hedberg att hålla tillsammans med sin kollega Marco Eimermann vid Umeå universitet, det kommer att dra igång hösten 2019 och pågå i minst tre år. I sin research har de kunnat se att downshiftaren verkar vara en person som är högpresterande, har stressrelaterade problem, är egen företagare, intresserad av hållbarhet och ung/medelålders.

”Kan komma att gynna små orter”

De har även en tes att den som väljer bort arbete för mer fritid och väljer att lämna statskärnan för att flytta till landsbygden. Där ägnar man sig åt billigare intressen och lever ett enklare liv.

– Downshifting kan vara en växande samhällstrend. Och det verkar höra ihop med ett sökande efter en mer hållbar livsstil och brukar höra ihop med flytt till landsbygd, säger Charlotta Hedberg.

Ska undersöka hur det ser ut i länet

Hon menar att det på sikt kan leda till att folk arbetar mindre och att regional utveckling kan komma att gynnas av fenomenet, då det ger chans för landsbygdområden till en ny och driftig befolkning. I forskningen kommer de att se lite extra på hur trenden ser ut i Västerbotten.

Hör Charlotta om varför hon valt att forska om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.