Hör vilka tips Åsa har för att spara pengar i vardagen. Foto: SVT

Fyrbarnsmamman Åsa blev utbränd – tog beslutet att sluta jobba

Uppdaterad
Publicerad

Läraren och fyrabarnsmamman Åsa Axelsson i Umeå blev utbränd. Under sjukskrivningen växte frågorna om inte livet kan levas på ett annat sätt och som ett experiment bestämde hon sig för att under ett år sluta jobba helt – och testa om familjeekonomin kunde överleva på en lön.
– Bara på mat, renoveringar och resor sparade vi 150 000 kronor. Det är ju nästan min lön efter skatt, säger Åsa Axelsson.

Åsa Axelsson arbetade som gymnasielärare i Umeå när hon drabbades av utmattning och blev sjukskriven.

– Det kändes som att jag inte kunde fungera längre. Jag gick bara omkring och grät i skolkorridoren. Så då sa min chef att ”nu går du hem”, och då gjorde jag det, berättar Åsa Axelsson.

Istället för att gå tillbaka till arbetet efter sjukskrivningen experimenterade Åsa under ett års tid med en rad åtgärder för att sänka familjens kostnader. Bland annat gjorde familjen färre resor, inga onödiga renoveringar. Åsa Axelsson började också odla grönsaker, baka bröd och göra eget smör.

Klockade hur länge barnen duschade

Hon använder tvättbara tyglappar i köket istället för papper. Det gick till och med så långt att hon klockade hur länge barn och make duschade.

Fick ni göra stora uppoffringar? Blev livet tråkigare?

– Nej, jag tror ingen tycker det. Jag orkade inte ha hantverkare hemma eller resa. Men jag orkade cykla runt i mataffärer och baka, någon praktiskt och konkret, utan att hjärnan behövde anstränga sig, säger Åsa.

Kan inte det här vara en kvinnofälla?

– Självklart är det viktigt att man planerar sådana här saker. Man behöver prata med banken och prata om vad som händer om det blir skilsmässa eller om den ena går bort. Men det finns många saker man kan göra, säger Åsa.

”Jag blev frisk”

Åsa Axelsson har skrivit en bok om sina erfarenheter och är idag tjänstledig för sitt bokprojekt. Och året där hon inte gick till jobbet har gett mersmak.

– Jag blev frisk ifrån alla mina sjukdomar och stressymtom. När det var som värst hade jag huvudvärk tio dagar i månaden. En tredjedel av min tid. Det är helt borta. Att få bli frisk! Är inte det värt alla pengar i världen egentligen, avslutar Åsa Axelsson.

SVT rapporterade · Vad är viktigast för dig: Pengar eller fritid?

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer