• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Hur viktigt är med med mössa egentligen? Överläkaren Albin Stjernbrandt svarade på publikens frågor under fredagen. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Chatt: Extrema vädret i norr – överläkaren från Umeå svarade på frågor om kylan

Uppdaterad
Publicerad

Kylan håller norra Sverige i ett järngrepp – och det finns hälsorisker. Är det farligt att vara ute när det är så kallt?

Albin Stjernbrandt, överläkare på norrlands universitetssjukhus, svarade på era frågr här i chatten.

Scrolla ner i flödet för att läsa frågorna och svaren.

Ställ din fråga om kyla till överläkaren Albin Stjernbrandt

Man • Handlar inte allt om kläder när det är kallt ute ? jag har jobbat ute hela veckan och det har gått bra

Man kan till stor del kompensera för sträng kyla genom att klä sig varmare, men det finns ändå en praktisk gräns för hur varmt man kan klä sig. Särskilt för ansikte, händer och fötter brukar det vara svårt att ordna tillräcklig isolering för att varaktigt klara temperaturer under cirka -30°C.

Pinnat inlägg

Kylan håller norra Sverige i ett järngrepp. Men hur påverkas vi av kylan? Är det farligt? Kan man bli sjuk?
Vad ska man tänka på?
Ställ dina frågor till Albin Stjernbrandt, överläkare vid Norrlands universitetssjukhus, här i chatten!
Albin svarar på era frågor från klockan 10.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ökar risken att bli förkyld av kyla?

Tack för alla frågor här i chatten. Nu avslutar vi för denna gång!

Fanny • Är det ok att ta en prommenad utomhus 1 timme i -26 om man klär sig noga? Saknar att vara utomhus

Jag skulle inte avråda från att röra sig utomhus i sådana temperaturer, förutsatt att man klär sig väl och inte har någon allvarlig hjärt- eller lungsjukdom som kan befaras förvärras av kyla.

Rädd • Det här är nog första gången som jag känt mig rädd att vistas ute. Bor i Norrbotten och har aldrig varit med om dessa temperaturer under 40 minus i flera dagar. Vet ju att kyla är farligt men tror du att oron är överdriven så länge man klär sig?

Jag tror att det är befogat att vara försiktig när det är extremt kallt ute. Det finns en praktisk gräns för hur varmt man kan klä sig och det är ofta svårt att skydda ansikte, händer och fötter tillräckligt. Därför är det förståndigt att också begränsa tiden man vistas utomhus.

Klimatet • Svår fråga kanske men är det är klimatförändringarna vi ser? Och borde vi rusta oss mer för sådana här vintrar framöver? Hur ska vår hälsa klara detta.

Det finns forskning som gör gällande att vi med en successiv global uppvärmning också kommer att erfara en ökning av extrema väderhändelser som innefattar både värmeböljor och köldknäppar. Därför kan klimatförändringarna paradoxalt nog också innebära fler perioder med extremt kall väderlek. Således finns all anledning att rusta oss för fler kalla vintrar.

Maja • Hur påverkas personer med neurologiska sjukdomar av kylan? Tänker framför allt på sjukdomar som orsakar skakningar, kramper osv

Det är lite olika beroende på vilken sjukdom man avser. Generellt kan sägas att kyla gör att nerver leder impulser långsammare och det kan framkalla besvär hos till exempel dem med perifera nerv- och muskelsjukdomar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hur påverkar andelen kroppsfett ens köldtålighet?

David • Hur funkar eg kallbrand -varför sprids den om man inte amputerar?

Kallbrand innebär att vävnad dör och detta sker oftast i perifert belägna kroppsdelar som händer eller fötter. Tvärtemot vad namnet antyder så behöver det inte alls ha med kyla att göra. En risk av flera är att man får en infektion i den döende vävnaden, vilket gör att man kan behöva genomföra en operation.

Bodil • Bör man låta bli att tvätta ansiktet innan man går ut när det är -30 grader?

När man tvättar ansiktet med tvål försämras hudens naturliga skyddsbarriär och det kan därför vara förståndigt att avstå från att tvätta ansiktet innan man går ut i sträng kyla.

Maja • Hur går det till när man förfryser sig?

Vid en klassisk förfrysning bildas iskristaller i och mellan cellerna i vävnaden vilket gör att cellerna dör och en inflammatorisk process initieras. Men man kan också få en annan typ av köldskador i plusgrader och då handlar det i regel om otillräcklig blodtillförsel till vävnaden på grund av kyla i kombination med andra faktorer som till exempel stress, uttorkning och åtsittande klädsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.