Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur gammal behöver man vara för att gå på badhus ensam? Hör Lumi Holm Oskarssons, Daniel Johannessons och Rosie Parsons svar. Foto: SVT/Lukas Deininger

Chatt: Hur tänker du kring åldersgräns för barn på badhuset?

Uppdaterad
Publicerad

Det är olika regler på badhus i landet för när barn får bada själva utan föräldrar. Hur tänker du kring åldersgränser på badhuset? När får dina barn åka ensamma och bada? Dela med dig i vår chatt.

Hur tänker du kring åldersgräns för barn på badhuset?

Tack för era kommentarer, nu stänger vi chatten. Trevlig kväll!

Magnus • 12år är helt okej.. Vi har samma här i Värmland..
Finns givetvis även barn i den åldern som ej är mogna nog att vara ensamma..
Så att låta barn under 12år bada själva gör ju bara risken större att de inte har den mognaden för att vara där just ensamma..
Man får tänka på hur 90% klarar sig i ung ålder, inte hur de resterande 10% faktiskt kan klara sig redan som yngre än de andra..

Agnetha • Tycker det är ett klokt beslut att föräldrar ska följa med barn under 12 år till badet. Barnen kanske protesterar, men man har faktisk ett personligt ansvar för de egna barnens hälsa och liv . Man kan kanske passa på att bada själv samtidigt. Man kan inte bara lämna över ansvaret till någon annan, tycker jag. Vi älskar ju och är rädda om våra barn. Eller hur?

Helena Bergström • I Boden, på Norrpolen, måste barn vara 12 år för att få bada ensamma. 9 år är för tidigt för att få bada ensam tycker jag. mvh mamma till tre

Helen Karlsson • Bra för alla om föräldrarna är med. Det kan hända mycket i omklädesrummet. Även bra med fotoförbud.

Kjelk • Jag tror inte åldern i sig är problemet, som Tina säger, vad har barnen för mognad, men även uppfostran hemifrån hur man uppträder, tyvärr tycker jag att barn i dag inte får lära sig att respektera andra. Lite bus ska det finnas, men inte dumheter. Sen finns alltid aspekten på "snuskpersoner" men även yngre som använder telefon och fotar och lägger ut på nätet.

Linda Renman • Jag var 7 år när jag åkte till badhuset själv. Spenderade de flesta kvällarna och helgerna där. Jag var simkunnig och det fanns badvakter. Jag tycker det är hemskt att stänga ute barn som har kunskapen och kan simma för att det finns dem som inte har fått lära sig från tidig ålder. Inför tex ett speciellt badmärke för att få bada själv, lås det inte vid en ålder! Sen kan jag tycka att det ska vara krav på att det ska finnas badvakt på plats under badets öppettider. Även en vuxen kan bli sjuk eller börja krampa och då drunkna.

Jessica Karlsson • Som förälder finns det förutom ren simkunighet och hur barnet klarar sig i omklädningsrummet mm flera andra faktorer att väga in tex mindre olyckor mm men även dessvärre sexförbrytare. De senare dras till miljöer där barn är minimalt påpassade av vuxna - badvakten har inte möjlighet att vara barnvakt... Jag skulle inte vilja släppa iväg mitt barn i 1 0 - 12 årsåldern ensam bara för att den kan simma. Det går att se till ungdomar på avstånd och ge dem egentid med kompisar i bassängen utan att utsätta dem för onödiga faror. Jag har själv satt stopp för män som försökt kontakta ensamma barn som jag förstått inte varit deras eller släktingar.

Tina • Vi har 12år för att bada utan föräldrar och jag tycker det är bra. De måste förutom att kunna simma vara mogna nog att inte hitta på dumheter eller överskatta sin förmåga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.