Fredrik Svalberg från Nyåker, i Nordmalings kommun, som vill söka yrkestillstånd för att starta eget åkeri trodde att han klarat de två delproven. Det stod att han klarat ”kravgränsen” för delproven men det räckte inte. När han skulle ansöka om tillstånd visade det sig att resultaten skulle räknas samman och att han hade behövt ytterligare åtta poäng, något han inte var beredd på. Nu måste han betala på nytt för att göra om båda proven.
- När man var glad i hågen, firade och trodde att man klarat sista provet och klarat yrkestillståndet fick man ett slag under bältet hos Transportstyrelsen, säger Fredrik Svalberg.
Medger att informationen är otydlig
Transportstyrelsen medger att man får kritik och överväger att förbättra informationen ytterligare. Systemet med ett sammanvägt resultat av två delprov är utformat i ett EU-direktiv och skiljer sig en del från andra prov, vilket kan bidra till att det missuppfattas av en del.
– Vi kan inte göra om provet. Vi måste hålla oss till vad direktivet säger, därför är det särskilt viktigt att man tar reda på vad som förväntas innan provet, säger Kolmodin
Kritiken mot provets konstruktion gör att Transportstyrelsen funderar på att ytterligare förbättra informationen på sin hemsida.
Det här gäller:
- Den som vill driva företag med yrkestrafik måste ha trafiktillstånd.
- Transsportyrelsen ansvarar för proven som gäller trafiktillstånd för yrkestrafik, men de görs hos Trafikverket.
- Provet är utformat inom EU och skiljer sig från andra svenska förarprov.
- Det är två delprov där du i var och ett måste komma upp i minst hälften korrekta svar för att kunna tillgodoräknade dig resultatet i ett sammanräknat resultat.
- I det sammanräknade resultatet av de båda delproven måste du ha minst 48 poäng (60 procent korrekta svar)