”Vi har en grupp som jobbar med hållbarhet” – hör hur jätteridskolan i Umeå klimatanpassar Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Chef på Hippologum i Umeå om hästnäringens påstådda utsläpp: ”Jag blev förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckans nyhet där hästbranschen påstås släppa ut mer koldioxid än det svenska inrikesflyget kom som en överraskning på Hippologum i Umeå, en av landets största ridanläggningar. Här jobbar en arbetsgrupp aktivt med att klimatanpassa versamheten.

– Jag blev förvånad när jag hörde nyheten. Jag hade inte koll på att det skulle vara så stora utsläpp i samband med hästnäringen. Man tänker på den som den gröna näringen, säger Camilla Granberg, verksamhetschef i Umeå ryttarförening på Hippologum.

Den svenska hästnäringens klimatpåverkan har aktualiserats på sistone. I en ny bok skriver journalisten och miljödebattören Arne Müller att branschen släpper ut mer koldioxid än hela Sveriges inrikesflyg.

Klimatkrisen

Ridanläggningar pekas inte ut som särskilt klimatovänliga, men i Umeå ryttarförening jobbar man ändå aktivt med att klimatanpassa verksamheten. Föreningen har närmare 1 000 medlemmar och på ridanläggningen Hippologum finns stallplats för över 160 hästar.

Här finns en arbetsgrupp som tittar på hållbarhet i flera av verksamhetens led – allt från kaffet i automaten till sophantering.

Häng med in på anläggningen i klippet och hör om hur de jobbar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet