Johan Hellström, chefsinstruktör vid Umeå fallskärmsklubb, har hoppat många gånger från planet som kraschade igår. Foto: Privat.

Chefsinstruktören om flygkraschen i Umeå: ”Inga förstagångshoppare”

Uppdaterad
Publicerad

Fallskärmshopparna som omkom vid flygkraschen i Umeå igår hade alla hoppat tidigare och samma plan har använts många gånger. Det säger Johan Hellström, chefsinstruktör vid Umeå fallskärmsklubb.

– Jag har själv hoppat från det här planet hur många gånger som helst och tillsammans med samtliga som var på planet i går. De var inga förstagångshoppare.

Johan Hellström, erfaren fallskärmshoppare och chefsinstruktör vid Umeå fallskärmsklubb, befann sig på en resa till Slovenien när han fick beskedet.

– Jag hade precis gjort ett ganska spektakulärt hopp över Alperna när jag fick ett sms om att jag måste ringa omdelbart. Sedan fick jag reda på att flygplanet störtat.

”Har förlorat nio vänner”

Johan Hellström har nu avbrutit sin resa och när SVT når honom är han på väg hem till Umeå.

– Det är nog den tuffaste perioden i mitt liv just nu, jag har förlorat nio vänner. Det är en liten klubb och vi känner alla varandra. Det går inte att beskriva med ord vad man känner. Det är bara stor tragik.

Normala förutsättningar under gårdagen

Johan Hellström, som själv hoppat fallskärm sedan 1981, berättar att han själv hoppat otaliga gånger från planet som kraschade igår. Han har också hoppat tillsammans med samliga de hoppare som omkom igår.

– Det var en typisk normaldag igår, inget spektakulärt alls.

Det är viktigt att skilja på flygolyckor och fallskärmsolyckor, säger Johan Hellström. 

– Det här utreds ju som en flygolycka. Jag skulle säga att själva fallskärmshoppningen aldrig har varit så säker som idag.

Har du varit orolig för flygplanens skick när du hoppat?

– Nej, jag skulle säga att jag är säkerhetsmedveten men jag har inte varit oroad över flygplanens skick.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.