”Sara hade skrattat”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen invigdes ett av Europas största glaskonstverk, det påkostade konstverket Lev! som finns i den nya tunneln på stationsområdet i Umeå, men nu riskerar ett av konstverkets citat att försvinna.

Citatet ”Skriv något på väggen så att andra får veta hur du har det” som ingår i Sara Lidman-konstverket Lev!, som täcker en stor del av den nya tunneln mellan järnvägstorget och stadsdelen Haga i Umeå. Täcktes under fredagen över med tejp, eftersom högt uppsatta politiker är oroliga för att citatet uppmanar till klotter.

– De med begåvningshandikapp kanske inte förstår den konstnärliga tolkningen av Sara Lidmans citat och ställer sig och skriver på väggen, säger Hans Lindberg (S) som bland annat är ledamot i kommunstyrelsen.

Citatbråket i Umeå

”Sara skulle ha skrattat”

Enligt Hans Lindberg plockades tejpen sedan bort från citatet, som är gjort i rostfritt stål, under invigningen av den nya tunneln.

Om ni nu är rädda för att det ska uppmana till klotter, varför sa ni inget i december förra året när citaten presenterades?

– Jag såg det först under fredagen, men det är klart att vi borde ha uppmärksammat det tidigare. Jag har haft en dialog med tekniska nämnden och kommunalrådet Lennart Holmlund och vi kom fram till att citatet kan bli ett bekymmer. Vi har även pratat med konstnären, men vi har inte samma uppfattning om citatet, säger Hans.

En av konstnärna bakom verket tror att Sara Lidman själv skulle ha roats av bråket.

– Hon skulle ha skrattat som sjutton. Hon skulle ha gillat det. Både konstverket och att politikerna klantat till det, säger Gustavo Aguerre.

Arbetsgrupp ska presentera åtgärder

Hans Lindberg är dock inte lika road.

Men ska kommunen påverka vad som står på ett konstverk, är inte det censur?

– Det här är ett påkostat konstverk och dyra väggkostnader och vi vill inte att någon ska klottra på det, men det är något som vi får diskutera till veckan, säger Hans Lindberg.

Nu kommer kommunen att tillsätta en arbetsgrupp som ska reda ut hur man ska hantera citatet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Citatbråket i Umeå

Mer i ämnet