Foto: Berno Jonsson, SVT

Sjuksköterskebrist i Storuman: ”Det är otroligt skört”

Uppdaterad
Publicerad

Storumans kommun har skickat in en formell begäran till länsstyrelsen i Västerbotten på grund av sjuksköterskebrist.

Coronautbrottet i Storuman har medfört en hög sjukfrånvaro bland vårdpersonalen. Nu är bortfallet så högt att Storumans kommun har bett Länsstyrelsen i Västerbotten om hjälp med sin bemanning av sjuksköterskor.

Patrik Nilsson, tillförordnad socialchef i Storumans kommun, säger till SVT att det inte är en kris än, men att läget är svårt.

– Vi har fortfarande kontroll men det är väldigt ansträngt och det är otroligt skört, vi har ju inte många sköterskor att tillgå utan nu gäller det att nyttja den resursen maximalt och det är som ett led i det som vi undersöker alla möjligheter för att hitta en långsiktighet och robusthet i det här, säger Patrik Nilsson.

Inventerar sjuksköterskor

Kommunen skriver också att man har haft ett samverkansmöte med länets krisberedskapsaktörer och att man ska göra en kompetensinventering på sjuksköterskor som skulle kunna förflyttas till Storumans kommun.

Gällande undersköterskor är bemanningsläget för närvarande ansträngt men stabilt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer