Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lycksele har haft det största smittotrycket i landet och på lasarettet försöker man nu förbereda sig för fler patienter – men många i personalen är själva sjuka med covid-19. Foto: SVT

Covidplatserna i Västerbotten nästan slut – regionen vill höja beredskapen

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen meddelade Region Västerbotten att man nästan nått maxtaket för antalet covidpatienter som kan vårdas. Regionen förbereder nu för att gå upp i ett högre beredskapsläge. På Lycksele lasarett är läget särskilt ansträngt, då en stor andel av personalen är sjuka.

– Vi har ett fortsatt allvarligt läge, säger Peter Thorén, medicinskt ansvarig sjukvårdsledningen.

Antalet coronasmittade som vårdas på sjukhus fortsätter stiga i Västerbotten. Under torsdagen var 47 patienter med covid-19 inlagda och därmed nåddes nästan maxtaket på antalet coronapatienter som kan vårdas på länets tre sjukhus. Regionen förbereder därför för att gå upp i ett högre beredskapsläge.

Tidigare har regionen haft ett tak på 50 coronapatienter varav 15 på intensivvårdssavdelning.

– Nu måste vi förbereda och höja taket så att vi klarar av 75 på sjukhus varav 20 på iva, men exakt hur det fördelas är inte klart än, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Hon säger att det inte nödvändigtvis innebär att öppna upp nya corona-avdelningar utan att det kan handla om att lösa vårdplatserna lokalt på de olika sjukhusen.

Hör Peter Thorén, medicinskt ansvarig för sjukvårdsledningen om läget på Lycksele lasarett.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet