Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Jag gillar att hjälpa folk” – hör den nyanställda allmäntandläkaren Cynthia Anticona. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Folktandvården i Västerbotten rekryterar 26 nya tandläkare

Publicerad

För att lösa problemen med de långa köerna har Folktandvården i Västerbotten rekryterat 26 nya tandläkare till de klinikerna med störst personalbrist. Cynthia Anticona är en av de nyanställda tandläkarna.

—  Jag gjorde min praktik i Nordmaling när pandemin började och då var det ganska lugnt men sen har det ackumulerats under tiden och nu är det stort behov av tandvård. Så det finns mycket jobb, säger Cynthia.

Folktandvården storsatsar för att kunna beta av de långa köerna, som blivit längre under pandemin. Totalt har man rekryterat 26 nya tandläkare till de kliniker med störst personalbrist.

— Ja, det känns fantastiskt roligt. De flesta kommer direkt från sin utbildning men det finns också några mer erfarna, säger Anna-Maria Stenlund Berggren, tandvårdschef för Region Västerbotten.

”Tycker att jag haft tur”

En av de som fått en anställning är 38-åriga Cynthia Anticona som kommer från Perus huvudstad Lima, där hon redan som 24-åring var färdigutbildad tandläkare.

— Jag tycker att jag haft tur. Om man tänker på allt som har hänt under pandemin. Det är många som förlorat sitt jobb så jag tycker att vi tandläkare har haft tur, säger Cynthia Anticona.

Nu har hon kompletterat sin utbildning efter svenska riktlinjer och examinerades som tandläkare i november 2020. Redan i december började hon sin nya tjänst som allmäntandläkare på Folktandvården på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Hör om varför Cynthia valde att bli tandläkare i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer