Hör Anna-Maria Stenlund, tandvårdschef för Region Västerbotten, om hur köerna ska minska. Foto: SVT / Jan Färingö

Köerna till tandläkaren växer – patienter i Västerbotten får vänta år på kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har gjort att många har avbokat besök hos tandläkaren av rädsla för smitta. Eftersom deras besök nu skjuts på framtiden så växer den redan långa kön för vissa grupper.

– Är du en frisk patient kan du få vänta något år innan du får besöka tandvården, säger Anna-Maria Stenlund Berggren, tandvårdschef för Region Västerbotten.

Viruset har inneburit stora inkomstbortfall för Folktandvården i Västerbotten. Preliminära siffror visar på ett tapp på 14 procent under 2020 jämfört med året innan.

— Vi har tappat otroligt mycket på grund av covid. Cirka 30 av de 40 miljonerna vi tappat beror på viruset. Men vi styrs ju av ett uppdrag där vi ska prioritera akuttandvård och barn- och ungdomstandvård och där får vi inga intäkter, säger Anna-Maria Stenlund Berggren, tandvårdschef för Region Västerbotten.

Personer får vänta flera år på kontroll

Folktandvården i Västerbotten har under många år dragits med allt längre köer och förseningar när det gäller inbokade kontroller. Orsaken är framförallt bristen på tandläkare.

Värst är situationen i Skellefteå, men även vissa av klinikerna i Umeå och i inlandet har brist på framförallt tandläkare. Personer med bra tandstatus hamnar längre bak i kön och kan få vänta flera år på sin kontroll.

Folktandvården satsar nu för att kunna beta av köerna och har rekryterat 26 nya tandläkare till de klinikerna med störst personalbrist.

I videon ovanför hör du Anna-Maria Stenlund om köerna men också om nyrekryteringarna av tandläkare.

Här ska de nya tandläkarna arbeta

19 nyutexaminerade tandläkare ska placeras i:

Skellefteå: 7

Umeå: 4

Umeå krans: 6

Lycksele: 2

Sen blir det också 7 erfarna som placeras här:

Skellefteå: 1

Umeå: 2

Robertsfors: 2

Malå: 1

Nordmaling: 1

Källa: Region Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.