Folktandvården i länet har följt Folkhälsomyndighetens, regeringens och regionens råd och därför avbokat besök för personer över 70 år och personer i riskgrupp. Regionen har dock fortsatt erbjudit tandvård till alla andra som inte haft några symptom, eftersom det är viktigt att inte få ett större vårdbehov längre fram.
– Vi har valt en strategi att lyssna på myndigheterna, men att bedriva tandvård så långt det går, säger Ulf Söderström tandvårdsstrateg på region Västerbotten.
Regionen har också börjat att lätta lite på restriktionerna för patienterna som är äldre än 70 år. Enligt Ulf Söderström så handlar det om odontologsika riskpatienter som riskerar att få sämre munhälsa om man avvaktar för länge med att ge dem vård.
– Men de patienterna får bedöma själva om de vill komma eller inte, säger han.
Förlust på 7,5 miljoner kronor
Men trots att man bedrivit tandvården så regelbundet som det varit möjligt så har folktandvården förlorat 7,5 miljoner kronor i intäkter de senaste två månaderna. Det är bland patientavgifter som inte kommit in.
– Det är ju också personer som avbokat sent för att de exempelvis börjat känna sig sjuka, säger Ulf Söderström.
Även de privata tandklinikerna märker av besökstappet. De privata klinikerna som SVT pratat med i länet säger att det har drabbat dem så hårt att de till och med fått permittera personal.
Men trots förlorade intäkter på flera miljoner kommer regionen inte att göra sig av med personal inom tandvården. Det kommer heller inte att bli dyrare att gå till tandläkaren. Ulf Söderström hoppas nu att statliga bidrag ska kunna kompensera de hål som pandemin gjort i tandvårdens budget.
Hör tandvårdsstrategen om hur pandemin inte bara skapar ekonomiska konsekvenser.