Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tandvårdschef Folktandvården Västerbotten Anna-Maria Stenlund Berggren. Foto: TT, Fredrik Sandberg och SVT, Julia Hedlund

Tandvårdschefen: ”Umeå växer kopiöst, vi behöver fler kliniker”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det hårt tryck på tandläkare på flera håll i Västerbotten. Umeå har under de senaste åren växt med i snitt 1 750 personer per år och man har svårt att hantera ökningen av patienter.
– Vi skulle behöva ytterligare en till två kliniker, säger tandvårdschefen Anna-Maria Stenlund Berggren.

Det senaste året har tandläkarbristen märkts av även i Umeåregionen och det syns på vissa av Folktandvårdens kliniker där det kan bli långa väntetider. För att lösa det här kort- och långsiktigt menar tandvårdschefen Anna-Maria Stenlund Berggren att man måste jobba med rekrytering och att använda sig av resurstandläkare där bristen är som störst.

– Nu går det ut folk från Tandläkarhögskolan här i Umeå och som det ser ut i nuläget så är det 10-12 stycken som kommer att bli tandläkare hos oss efter årsskiftet och det kommer vi att märka av här, säger hon.

”Jättetufft läge i Skellefteå”

Anna-Maria Stenlund Berggren berättar att mellan 5-8 stycken jobbar som resurstandläkare i Umeå och då jobbar de oftast en vecka i månaden på en annan klinik. Skellefteå är en av de kommuner i länet som har störst brist på tandläkare och där måste man prioritera de mest akuta patienterna.

– Det är ett jättetufft läge där. I Skellefteåområdet måste man prioritera akuta barn och vuxna. I inlandskommunerna ser det lite olika ut men avstånden gör det svårt att åka mellan varandra.

I klippet ovan kan du höra tandvårdschefen om hur de tacklar tandläkarbristen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer