Foto: SVT

Stor oro för att förlora Folktandvården i Sorsele

Uppdaterad
Publicerad

Det skulle vara tillfälligt men tio månader senare är Folktandvården i Sorsele fortfarande inhyst i små tillfälliga lokaler i sjukstugan. Nu har kommunpolitikerna tröttnat och kallat till möte med Region Västerbotten för att få svar på vad man egentligen tänkt med tandvården.

Folktandvården flyttade ut ur lokalerna de hyrde av kommunen eftersom att de var sjuka, och Region Västerbotten aviserade att de framöver skulle behöva mindre lokalyta.

”Rädda för konsekvenserna”

Men Sorsele kommun har inte fått något svar på om de ska renovera lokalerna och i sådana fall hur mycket.

– Vi är rädda för vilka konsekvenser det här kan få, berättar Pia Sjöberg (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Nu har Folktandvården ett rum som både är reception och förråd, och i det enda mottagningsrummet är tandläkarstolens funktion begränsad. Det innebär att både tandläkare och patienter får åka till Malå för viss tandläkarvård.

Har valts ut som testområde

Region Västerbottens förklaring till att det tagit tid är att man velat ta ett helhetsgrepp genom projektet ”god och nära vård” där södra Lappland valts ut som testområde – och i Sorsele finns nu förslag om att tandvården på något sätt ska kunna bo kvar i sjukstugan.

– Vi ser vinster med att vara i hälsocentralens lokaler, både för patienter och anställda, säger Ella-Marit Pilto, enhetschef vid Folktandvården.

Mötet ägde rum i Sorsele på torsdagen, här kan du läsa mer om det.

Se lokalerna och hör politiker och företrädare för Region Västerbotten i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer