Almer Emilsson från Gargnäs med mamma Malin Nilsson har varit till tandläkaren i Sorsele. Foto: Berno Jonsson, SVT

Therese kör 18 mil för ett tandläkarbesök

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor brist på tandläkare i Västerbottens län och främst i inlandet. De flesta nyutbildade väljer stora städer istället. Therese Karlberg är en av dem som redan idag åker omkring 18 mil för ett tandläkarbesök, men det kan bli ännu längre.

Therese Karlberg som bor i Ammarnäs har åkt nio mil, enkel väg, för att hennes dotter ska få behandling hos tandläkaren i Sorsele. För att det ska gå ihop har hon hjälp av sina föräldrar.

– Den dagen tandläkaren inte är här och jag måste åka till Malå, Lycksele eller Skellefteå bävar jag för. Jag vet inte hur jag ska lösa det men det är klart man får prioritera barnen och inte sig själv, säger Therese Karlberg.

Tandvården rymmer inte alla

I Sorsele finns tandläkaren bara på plats två dagar i veckan. Det innebär att de är de mest sjuka och behövande som prioriteras. De övriga får åka långa sträckor till andra kommuner även om de har ett tandvårdsavtal.

– Det är inte alls bra att det går en hel dag för att åka till tandläkaren och sen har man betalat en tandvårdsförsäkring som man nästan inte har någon nytta av då det kostar att köra långa sträckor, säger Malin Nilsson från Gargnäs som nyss varit på besök med sonen Almer Emilsson.

Missnöje i väntsalen

Flera av kunderna i väntsalen utanför Folktandvården i Sorsele är missnöjda.

– Alla betalar vi skatt och borde egentligen ha rätt till samma förmåner och samma service. Jag förstår att det är svårt att få hit tandläkare men samtidigt så är det inte mitt problem som skattebetalare utan det är politikerna och andra som styr och bestämmer som måste lösa det problemet, säger Christer Runhagen.

Svårt att rekrytera

Det är svårt att få behörig personal till inlandet som i Sorsele, menar tillförordnad tandvårdsdirektören Anna-Maria Stenlund Berggren

– Vi skulle givetvis ha mer resurser i Sorsele men tyvärr har vi ingen som söker till tandläkare där, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.