Endast 8 av 27 vakanta tandläkartjänster tillsatta i höst

Publicerad

I september nu i år sökte landstinget 27 tandläkare till olika vakanser runt om i Västerbotten. Just nu har man endast anställt åtta stycken, främst till Umeåregionen.

Det saknas över 300 tandläkare till folktandvården nationellt. I Västerbotten är det endast Umeå som är attraktivt för de studenter som går ut tandläkarutbildningen. Till Skellefteå hade folktandvården hoppats kunna rekrytera 13 tjänster under hösten – resultatet hittills – en deltidsanställning.

Till de mindre inlandskommunerna, som exempelvis Sorsele, är det också en rejäl utmaning att rekrytera behörig personal.

– Just nu löser vi situationen genom att prioritera och jag tycker vi löst det bra även om det inte är optimalt. Vi skulle givetvis ha mer resurser i Sorsele men tyvärr har vi ingen som söker till tandläkare där, säger Anna-Maria Stenlund Berggren som är tillförordnad tandvårdsdirektör i Västerbotten.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer