Landstingsrådet Peter Olofsson (S) uttalar sig om vårdköerna i klippet ovan. Foto: SVT

Ska storsatsa på att rekrytera tandläkare

Publicerad

Nu skall landstinget storsatsa för att hitta tandläkare till Sorsele, Malå och Norsjö. Lyckas rekryteringen kan de uppsagda tandsköterskorna slippa förlora jobbet.

Det råder tandläkarbrist i hela landet. Folktandvården i länet har länge försökt att rekrytera tandläkare till inlandskommuner utan större framgång. Nu har tandsköterskor sagts upp i Sorsele, Malå och Norsjö eftersom det inte finns tandläkare.

– Vi har varit för dåliga på att hitta tandläkare till inlandet, säger Peter Olofsson (S) landstingsråd.

– Nu gör vi ett omtag för att försöka hitta tandläkare som vill bo i inlandet, säger Peter Olofsson.

Peter Olofsson säger att man även kommer leta efter par, där man tillsammans med kommunen och näringslivet kan hitta jobb åt partnern.

Beslutet att säga upp fem tandsköterskor ligger dock fast men kommer att tas tillbaka så snart landstinget hittar en tandläkare . Tandvårsavtalen kommer också att gälla som tidigare  säger Peter Olofsson (S) landstingsråd 

Ovetandes om förslaget: ”Helt feltänkt”

Förslaget att säga upp fem tandsköterskor i Sorsele, Malå och Norsjö och lämna Sorsele utan tandläkare vissa dagar var ett tjänstemannaförslag flera politiker inte visste om.

Det hela är otroligt allvarligt säger Ewa-May Karlsson (C), gruppledare i landstinget.

– Tror verkligen landstingsledningen att de fem tandsköterskor som nu sägs upp finns kvar den dag vi hittar tandläkare? Vi kommer att stå där utan tandsköterskor också. Helt feltänkt, menar Ewa-May Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer