– Vi har under ett flertal år haft svårt att rekrytera, säger Anna-Maria Stenlund, tillförordnad tandvårdsdirektör vid landstinget i Västerbotten Foto: SVT

Folktandvården säger upp tandsköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Folktandvården har länge försökt rekrytera tandläkare till inlandet men inte lyckats. Nu har tandsköterskor i både Sorsele, Norsjö och Malå sagts upp.

Det råder tandläkarbrist i hela landet. Folktandvården i länet har länge försökt att rekrytera tandläkare till inlandskommuner utan större framgång.

– Vi har under ett flertal år haft svårt att rekrytera, nu har vi även svårt att få tandläkare till kustkommunerna, säger Anna-Maria Stenlund, tillförordnad tandvårdsdirektör vid landstinget i Västerbotten.

Landstinget har löst tandläkarbristen genom så kallade resurstandläkare. Vilket i praktiken är tandläkare som vissa veckor reser till de orter som saknar tandläkare.

Sex uppsagda

Bristen på tandläkare gör att landstinget nu sagt upp tandsköterskor i flera kommuner i norra länsdelen. I Sorsele är tre tandsköterskor uppsagda, två i Norsjö och en i Malå.

– Den här förändringen vi gör påverkar inte tillgängligheten för befolkningen. Tandläkarbemanningen och öppettiderna ser ut som den gjorde under 2017. Men vi kan inte stå med de stora kostnaderna övertaligheten medför så länge vi inte lyckas rekrytera tandläkare, betonar Anna-Maria Stenlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.