Foto: SVT

Efter kärleksbombningen – förbereder för demonstration

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan anordnades en kärleksmanifestation för folktandvården i Sorsele med anledning av att folktandvården har sagt upp tandsköterskor. Nu laddar PRO för demonstration på fredag.

Landstinget har haft svårt att hitta tandläkare i Sorsele, Norsjö och Malå. Nu har tandsköterskor sagts upp i dessa tre kommuner eftersom det inte finns tandläkare.

Beslutet har fått många att reagera och i Sorsele kommer PRO att anordna en demonstration på fredag.

Vice ordförande Eivor Lundkvist hoppas på stor uppslutning på fredag.

– Vi hoppas att vi ska få deltagare och att alla som kan komma kan skriva på listor för vi måste ha kvar vår tandvård. Nu fick vi annonserat för oss att man kan få åka 21 mil till Skellefteå. Det är ohållbart, säger Eivor Lundkvist.

”Det är i var mans mun”

På fredag klockan 13 vid Coop i Sorsele ska man samlas. Frågan har varit het de senaste dagarna och Eivor hoppas att demonstrationen ska leda till att beslutsfattarna kan vända blad.

– Det är i var mans mun, det är de som ska sitta 21 mil enkel resa och sen hem igen. Tänk de som inte har möjlighet eller ork för övriga hälsans skull. Då blir det att ingen far. En fungerande mun ska hela kroppen ha, annars blir magen lidande. Det är enkel matematik men det inte fattar de styrande, tyvärr. Sätt de här uppe och lev här ett halvår så ser de situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.