Arkivbild. Foto: SVT

Tandvården flyttar i Sorsele – problem med sjuka hus

Uppdaterad
Publicerad

Folktandvården i Sorsele flyttar på obestämd tid till Hälsocentralen.

De temporära lokalerna innebär att inte all tandvård kan bedrivas där utan en av de två dagar tandläkare finns i Sorsele kommer minska till en. Anledningen till flytten är problem med inomhusmiljön.

Från och med 16 januari kommer Folktandvården i Sorsele att husera tillsammans med Hälsocentralen på obestämd tid. I de tillfälliga lokalerna kommer folktandvården att använda sig av en mobil utrustning med begränsad kapacitet.

Det innebär att den tandläkare som idag jobbar två dagar i kommunen efter flytten endast kommer att arbeta en dag där, den andra dagen kommer Sorseleborna få besöka sin tandläkare i Malå istället.

– Stolen som hamnar på Hälsocentralen har inte samma höga kapacitet. Så det blir främst vuxna som kräver mer avancerad tandvård som kommer att få besöka sin tandläkare i Malå istället, säger Maria Wänstedt Byström, tf verksamhetschef Folktandvården till SVT Nyheter.

Inga ambitioner att stänga

Utöver tandläkare en dag i veckan kommer en tandhygienist att arbeta tre dagar i veckan i de temporära lokalerna. När Folktandvården kan vara tillbaka i sina ordinarie lokaler är i nuläget oklart.

– Personalen har uppvisat symptom på byggnadsrelaterad ohälsa, nu ska lokalerna utredas. Vi har inga ambitioner på att stänga verksamheten, utan målsättningen är att komma tillbaka och bedriva verksamheten i friska lokaler, säger Maria Wänstedt Byström.

Folktandvården hyr lokalerna de nu flyttar ifrån av kommunen, som i maj gjorde en utredning som visar att det är problem med fuktskador golvkonstruktionen samt ohärdat golvlim.

Kommunen har gjort en håller nu på att ta fram en kostnadskalkyl för som politikerna ska ta ställning till. Det finns för närvarande ingen tidsplan för när tandvården kan flytta tillbaka till lokalerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.