Håll koll på jycken! Foto: Claudio Bresciani/TT

Dags att koppla hunden

Uppdaterad
Publicerad

Mellan den 1 mars och den 20 augusti är det full fart i naturen. Under den perioden måste de allra flesta hundar hållas kopplade. Men flera kommuner har även ytterligare regler att följa.

Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter ska hundar hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt under den här perioden. I praktiken innebär det att de allra flesta hundar måste hållas i koppel. Bara de extremt väldresserade får gå lösa och måste då klara att gå högst någon meter ifrån hundägaren, enligt Naturvårdsverket. Lagens syfte är att skydda vilda djur under den känsliga tiden när de får ungar. Det gäller all naturmark, även större parker.

Lokala regler

Men det förstås inte bara under den här tiden på året som hundar ska hållas under uppsikt. Kommuner kan också införa lokala regler om koppeltvång som hundägaren måste hålla koll på. I Umeå ska hundar till exempel alltid hållas kopplade i centrumfyrkanten eller i motionsslingor. Hundträffar i Gammliaskogen, där det finns ett motionsspår, skapade stor debatt för två år sen.

I Skellefteå kommuns föreskrifter om hundar står bland annat att löpande tikar måste hållas kopplade.

Hundägarens ansvar

Enligt polisen har hundägaren ett stort ansvar.

– Om en hund blir påkörd är det hundägaren som får stå för skadorna på bilen, säger Simon Wormö, vakthavande befäl vid Västerbottenspolisen.

Polisen blir inblandad de gånger en lösspringande hund attackerat en annan hund, drivit tamboskap eller gett sig på människor. Det inträffar bara något enstaka fall per år i länet.

– De flesta klagomål handlar om att folk inte plockar upp efter sina hundar, säger Simon Wormö.

Den som har hand om en hund har skyldighet att följa vissa regler. Undantagen är ledarhund för synskadad person, räddningshund eller polishund i tjänst.

Hundar ska hållas kopplade inom följande områden och på följande tider:

• Centrumfyrkanten i Umeå

• På allmän badplats och i särskilt iordningställda skidbackar, slalombackar, kälkbackar, skidspår och motionsslingor

• Under tiden 1 maj till och med 15 september i park eller plantering

Hundar får inte vistas på begravningsplatser och lekplatser, och inte heller i gallerior och innetorg.

Fakta: Umeå kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer