Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är tråkigt när de har innovativa idéer” – hör näringslivschefen om de strandade företagsetableringarna. Foto: SVT

Dålig elkapacitet i Åsele – stoppar nya företag: ”Väldigt tråkigt”

Publicerad

En energipark och ett industriföretag – som kräver hög elkapacitet – har senaste tiden velat etablera sig i Åsele. Men kommunens elledningar är för svaga.

– Det är tråkigt. Företagen har innovativa idéer och ny modern teknik som vi behöver. Beskedet är att de får vänta fem till sex år, vilket de inte har tid med, säger Emelie Ottosson, näringslivschef.

Till Åsele kommun kommer flera företagsförfrågningar per år. Senaste tiden har två företag, en energipark och ett industriföretag, velat etablera sig i kommunen. Men kommunens elledningar är inte anpassade att klara det elflöde som företagen kräver när de vill ansluta till elnätet.

– Det tar både lång tid att koppla in sig fysiskt på nätet och infrastrukturen i elnäten klarar inte hur mycket flöde som helst, säger Emelie Ottosson.

Problem för flera kommuner

Att kommuner har sämre elkapacitet är Åsele inte ensamma om. Liknande problematik finns även i Vindeln. Även där är det svårare för företagsutveckling och etablering för mer energikrävande etableringar.

– Det är ett problem som vi upplever för utvecklingen för befintliga företag och även för nya satsningar. Vi kommer inte åt tillräckligt just nu och det tar lång tid och kostar mycket pengar, säger Angelica Johansson, näringslivschef i Vindelns kommun.

Satsningar på gång

Vattenfall, som är elleverantör i Åsele kommun, ökar investeringarna i elnätet för att öka elektrifieringen och investeringstakten. Antalet anslutningsförfrågningar till deras regionnät har skjutit i höjden. En fördubbling av antalet förfrågningar varje år.

Vattenfall Eldistribution kommer investera ca 1,7 miljarder i Västerbotten mellan 2023-2025. Både i regionnätet som i lokalnätet genomförs och planeras det för fortsatta reinvesteringar för att möjliggöra anslutning av fler kunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.