• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Patrik Samuelsson SVT

Dålig luft i centrala Skellefteå: ”Små barn kan få bestående men i luftrören”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången någonsin har gränsvärdet för farliga partiklar överskridits vid mätningar av luftkvaliteten vid E4 i centrala Skellefteå.

Miljöinspektören säger nu att små barn bör vistas så kort tid som möjligt vid E4.

– De kan få bestående besvär med luftrören, säger miljöinspektör Ulla Bro.

Aldrig under de femton år som kommunen gjort mätningarna har det funnits lika mycket så kallade PM10-partiklar i luften som i våras.

Dammbekämpning kortsiktig lösning

Möjliga förklaringar är en ökning av trafiken och att vägen blev bar tidigt, samtidigt som bilisterna fortfarande kör med dubbdäck, och river upp asfalten.

– Den tunga trafiken ökar varje år, det kan vara en bidragande faktor, säger miljöinspektör Ulla Bro.

Länsstyrelsen har gett kommunen två år på sig att komma med en åtärdsplan.

– Det som ska till nu först är kortsiktiga lösningar som dammbekämpning. På längre sikt behöver E4 flytta från centrum, säger Ulla Bro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.