Dålig säkerhet för vägarbetare

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport som SEKO Facket för Service och Kommunikation presenterar visar att säkerheten vid vägarbetena är mycket dålig och att trafikanterna och vägarbetarna drabbas hårt. Situationen är alarmerande.

Rapporten bygger på en undersökning som Novus Opinion har gjort bland 2 000 SEKO-medlemmar verksamma inom vägbranschen. Den visar bland annat att åtta av tio vägarbetare inte tycker att trafikanterna tar tillräcklig hänsyn till de som arbetar på vägen. Mer än var tredje vägarbetare uppger att det under det senaste året har uppstått en eller flera incidenter vid den egna arbetsplatsen som är relaterade till trafiken och många är oroliga på jobbet.

– Att nästan varannan vägarbetare oroas över den bristande säkerheten kring sin arbetsplats är alarmerande. Trots hastighetsbegränsningar vid vägarbetsplatser upplever vägarbetarna att det inte respekteras av trafikanterna. Det är ett stort problem att trafikanterna utsätter sig själva och andra för fara genom att inte visa tillräcklig hänsyn, säger Janne Rudén, förbundsordförande i SEKO.

Vägverkets egna siffror visar också att olyckorna vid vägarbeten är många. Under fem år har 953 personer – flest trafikanter – skadats svårt eller lindrigt i olyckor vid vägarbetsplatser, 20 har omkommit. SEKO anser att det finns lösningar för att få ner dessa siffror.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.