Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Region Västerbotten, Anna-Lena Danielsson (S). Foto: Jan Lindmark/SVT

Danielsson (S): ”Dålig reklam när sådant här inträffar”

Publicerad

Flera av länets sjuksköterskestudenter som läser på distans är besvikna över att de inte får göra praktik där de bor. Enligt Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Region Västerbotten är det som inträffat inte någon vidare reklam för utbildningen.

SVT har pratat med sjubarnsmamman Andrea Skeppström i Lycksele som tvingas göra sin praktik i Åsele och hennes make jobbar på annan ort. Andrea är inte den enda av distansstudenterna som är tvungen att göra sin praktik på annan ort.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Region Västerbotten, Anna-Lena Danielsson (S), tycker att det är ett problem som borde kunna lösas.

– Jag tycker att det är jättetråkigt att det inträffat. Det är en distansutbildning man går och det ska kunna gå att lösa det. Utbildningar idag blir mer och mer digitaliserade och det är ett modernt tankesätt och då borde lärosätena hänga med i det, säger hon.

Enligt universitetet kan de inte garantera att studenterna får göra sin praktik på hemorten och att man försöker tillgodose studenternas behov. Men det viktigaste är enligt dem att sjuksköterskorna som kommer ut uppfyller de krav som finns.

– Jag förstår att det behöver vara kvalité men det är fel väg att gå att låsa eleverna på det här sättet. Framtidsmässigt är det att läsa på distans som gäller och då borde man kunna hitta lösningar som gör alla nöjda, säger Anna-Lena Danielsson (S).

Danielsson: ”Dålig reklam”

Hon tycker att det är viktigt att studenterna får sin praktik så nära sin boendeort som det går. I Lycksele har man till exempel intag på utbildningen vart tredje år men regionen får signaler om att det skulle behövas vartannat år.

– Vi behöver ju varenda en både i regionen och i kommunerna så det är otroligt viktigt och därför bra om distans finns kvar så att man kan fortsätta läsa. Det är dålig reklam när sådant här inträffar, säger Danielsson (S).

Har ni politiker något att säga till om?

– Jag som ordförande i hälso och sjukvårdsnämnden kan ju ha åsikter men jag har ingen påverkan på Umeå universitet. Men på ett väldigt högt plan sker möten mellan politik och universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.