Dans firas med dubbla känslor

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen firades dansens dag runt om i världen för att uppmärksamma just dans. Så gjorde man även på flera håll i länet, och på Sagateatern i Umeå bjöds det bland annat på en dansföreställning koreograferad av Stina Nyberg.

I hela länet har dagen handlat om dans. Åtminstone för de intresserade.

På Sagateatern i Umeå anordnade därför en fullspäckad dag med bland annat  lunchsamtal med Norrlandsoperans danschef, västerbottniska dansfilmer och som final dansföreställningen Splendour, skapad av koreografen Stina Nyberg, som fått sin dansfostran i Örnsköldsvik.

– För mig handlar det mycket om den där känslan som man kan få av att vara på ett dansgolv och den kollektiva upplevelsen av att dansa ihop, säger Nyberg.

Dubbla känslor

Dansens dag firas på balettmästaren och fransosen, Jean-George Noverres, födelsedag den 29 april 1727. Initiativet för dagen kommer från International Dance Commitee och har firats i över 30 år.

I Sverige handlar dagen mer om att uppmärksamma och hylla dansen i allmänhet.

– Jag känner mig lite dubbel till dansens dag. Det är kul att man kan använda tillfället till att prata om dans och att det får uppmärksamhet. Men samtidigt är det som med många andra speciella dagar, en minoritetsföreteelse som lyfts fram en gång om året, fast att det egentligen finns hela tiden, menar Nyberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer