Hör deltagarna Ingegerd Jansson och Outi Häggqvist om dansgruppen Foto: SVT

Dansgrupp i Umeå kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

I höstas startade Balettakademin i Umeå projektet dans för Parkinson. Tanken är att människor med Parkinsons sjukdom ska träffas och dansa. Hittills har det blivit två terminer och en dansgrupp som fördubblats i storlek.

Studier visar att dans kan bidra till positiva effekter för personer med Parkinsons sjukdom och flera av deltagarna håller med.

– Det är väldigt sköna rörelser, man blir lagom varm och det är väldigt trevligt, säger Ingegerd Jansson som själv har Parkinsons sjukdom och som är en av de femton deltagarna i dansgruppen.

Parkinsons är en kronisk neurologisk sjukdom som orsakar att hjärnan får svårare att kontrollera de nervsignaler som styr kroppens rörelser, enligt 1177.se. Ingegerd har varit med sedan dag ett och hon känner sig nöjd.

– Det är inte så vansinnigt jobbigt att man blir svettig. Man kan gå hit, göra rörelserna och lämna utan att ha blivit svettig. Positivt tycker jag.

Inspiration från USA

Inspirationen till projektet kommer från USA där fenomenet blivit stort. Metoden börjar med dans sittande på stolar, sedan tar sig deltagarna upp bakom stolen för att successivt röra sig friare i rummet. Det hela avslutas med nedvarvning.

Studier från bland annat från Universitetssjukhuset i Freiburg, Tyskland, visar att dans hjälper utveckla handrörelser och ansiktsuttryck. Men den sociala biten väger också tungt och det är minst lika viktigt att dansen är kravlös.

– Man behöver inte prestera. För många är det en prestation att ha tagit sig till dansen, man gör detta utifrån sina egna förutsättningar, säger Jenny Sjöberg som är dansledare på Balettakademin.

Lyckat gensvar

I dansvärlden pågår en våg där allt fler arbetar för dans som alla kan vara med på. Dans för Parkinson är ett exempel och gensvaret har varit bra.

– När du väl börjat dansa kan du inte sluta. Då är du fångad av kombinationen med rörelse till musik, du får en sinnelig upplevelse. Det är mer än bara en träningsform, det är en upplevelse.

Hör deltagarna Ingegerd Jansson och Outi Häggqvist i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.