Eva Dahlgren hade en vision att alla barn kunde utvecklas med dans.
– Vi alla som växte upp med Eva och Bolidens barnbalett fick vara med om något magiskt. Vi fick uttrycka oss med våra kroppar, och vi växte som människor. Och det är väl därför vi är så många som är här idag och firar Eva Dahlgrens minne, säger Katja Palmgren, danspedagog vid kulturskolan i Skellefteå.
Firade 100-årsdag
Eva Dahlgrens 100-årsdag firas med seminarier, workshops och dansföreställningar. Alla programpunkterna äger rum på Nordanå Teater i Skellefteå, med plats för 450 personer i salongen.
– Här har jag dansat många gånger som barn, minnena sitter i kroppen. I det hörnet satt jag och väntade i rollen som järv i vinterdansen...berättar Olof Westring, en av Eva Dahlgrens adepter som blev professionell dansare med sin karriär huvudsakligen i Operabaletten.
Numera undervisar Olof vid danslärarutbildningen vid Luleå universitet i Piteå, en annan effekt av Eva Dahlgrens oförtröttliga pionjärarbete för dansen under ett helt liv.
I hennes livsverk fanns en tid som balettdansös i Paris och Rom i unga år, vilket följdes av ett hängivet arbete med att koreografera danser för barn.
Barnbalett
Hennes danser framfördes först i Bolidens barnbalett från 1965 och decennier framåt.
– Och Evas danser lever ännu. I kulturskolor runt om i landet, inflikar Cecilia Björklund Dahlgren, dotter till Eva och eldsjäl för dans på Statens Kulturråd.
Grundskolorna i Skellefteå kommun blev först i landet med dans på schemat 1978. På senare år har en lång rad kommuner följt efter i spåren. Idag – när tusentals barn är på flykt undan krig till Europa och Sverige, är det ingen tvekan om vad Eva Dahlgren skulle ha sagt om dansens betydelse.
– Dansen är ett språk som finns i alla barn. Jag kan se hur det lyser ur barnens ögon när de får dansa. I synnerhet för barn som är nyanlända, och inte förstår vad jag säger.
I dansen hakar dom på och är på samma nivå som de andra barnen. Det stärker självförtroendet. Barnen växer, säger danspedagogen Katja Palmgren.