Karin Glaumann, sakkunnig på fisk och marknad för Världsnaturfonden WWF. Foto: Pressbild.

Därför ger WWF rött ljus: ”En rekommendation” 

Publicerad

Världsnaturfonden WWF:s beslut att ge både fjällröding och öring rött ljus har väckt reaktioner. Samtidigt som organisationen saknar lokalkännedom vill man vara tydliga med att det inte handlar om någon rödlistning.

Karin Glaumann, sakkunnig på fisk och marknad för Världsnaturfonden förklarar försiktighetsåtgärden med att rödingen i svenska vatten behöver återhämtning.

– Efter utsättning av annan fisk som konkurrerar och med det tidigare nätfisket finns det fortfarande anledning att vara försiktiga. Vi gör en bredare fiskebedömning och det är viktigt att inte sammanblanda oss med en annan instans som rödlistar, vårt trafikljus är mer en rekommendation, säger hon.

Saknar kunskapsunderlag

Världsnaturfonden saknar dock lokal fakta om vildrödningen i fjällsjöarna som i Ammarnäs eller övriga södra Lappland. Det är en resursfråga att samla fakta och föra in i databaser. Forskningsunderlag och uppgifter från oberoende parter är viktigt för att göra korrekt bedömning menar hon.

– Vi för en dialog men saknar kunskapsunderlag. Vi uppmuntrar till att rapportera in mer underlag men tills vi har det kan vi inte säga att det är hållbart för ekosystemet. Det krävs mer forskningsunderlag helt enkelt för att göra en annan rekommendation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer